Voor elke situatie, een passende online oplossing.

Hulp nodig? We staan voor je klaar

Klantenservice Van maandag tot vrijdag en van 09- 17:00 uur bereikbaar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Tijdelijk contract niet verlengd? Vraag op tijd WW aan.

Loopt uw tijdelijke contract binnenkort af en wordt het niet verlengd? Of gaat u onvrijwillig minder uren werken waardoor u niet meer kunt rondkomen? Vraag dan zo snel mogelijk een werkloosheidsuitkering (WW) aan bij het UWV. Dit kan al vanaf een week voordat uw contract afloopt.

Veel nieuwe aanvragen WW-uitkeringen van uitzendkrachten en mensen met tijdelijk contract

Zoals u zult begrijpen, is het op dit moment razend druk bij het UWV. De instantie vermeldt op hun website dat zij afgelopen augustus 55.000 meer uitkeringen (+23%) verstrekten dan vorig jaar in de dezelfde maand. Door de coronamaatregelen waren in het voorjaar vooral oproep- en uitzendkrachten de pineut. Nu vragen ook steeds meer mensen met een tijdelijk contract een WW-uitkering aan. De tijdelijke contracten worden simpelweg niet verlengd doordat er minder werk is en een extra salaris betalen op dit moment risicovol is voor veel ondernemers.

Als men moet kiezen tussen een medewerker met een tijdelijk contract en een vaste medewerker, dan is de persoon met het tijdelijke contract vrijwel altijd in het nadeel. Het valt te verwachten dat meer mensen met een tijdelijk contract dit lot wacht in de nabije toekomst. Misschien ook het uwe.

NOW-regeling helpt maar deels

Gelukkig heeft de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ervoor gezorgd dat er een beetje rem is gekomen op het aantal aanvragen voor WW. Wel ziet het UWV in haar cijfers terug dat het tot nu toe vooral bescherming biedt voor de vaste krachten in een bedrijf. Veel ondernemingen zijn toch terughoudend in het verlengen van tijdelijke contracten of het aannemen van nieuw personeel.

UWV verwacht flinke stijging van WW-uitkeringen in 2021

Ondanks de NOW-regelingen verwacht het UWV dat het aantal WW-uitkeringen volgend jaar nog verder toeneemt. Zij vergelijken de verwachte hoeveelheid uitkeringen zelfs met het aantal tijdens de top van de financiële crisis in 2013/2014. Geen fijn vooruitzicht. Natuurlijk kan het UWV niet in de toekomst kijken. Het gedrag van mensen, medische ontwikkelingen en het overheidsbeleid kunnen deze verwachtingen nog positief of negatief beïnvloeden.

Vraag zo snel mogelijk een werkloosheidsuitkering

Weet u dat u binnenkort werkloos wordt of dusdanig minder uren kan werken waardoor u niet kunt rondkomen? Vraag dan zo snel mogelijk een WW-uitkering aan. Dit kan al een week voor het einde van uw contract. Doe de aanvraag uiterlijk binnen 1 week nadat uw contract is afgelopen. Doet u dat niet, dan kan het dat u bijvoorbeeld tijdelijk minder uitkering krijgt.

Uitkering aanvragen via MijnOnlineLoket

Via ons platform is het aanvragen van een WW-uitkering heel makkelijk. Ons team verzamelt en controleert de benodigde informatie en met uw machtiging doen wij voor u een aanvraag voor een WW-uitkering.

Sollicitatieplicht

Een van de voorwaarden voor het ontvangen van een WW-uitkering is dat u meteen begint met solliciteren, zodra u weet dat u werkloos gaat worden. Solliciteren was nooit een leuk klusje en het wordt er in deze tijd ook niet leuker op. Toch geldt er ondanks de situatie nog steeds een sollicitatieplicht vanuit het UWV, dus houdt hier rekening mee zodra u een aanvraag voor een WW-uitkering indient.

Veel minder vacatures beschikbaar

Door de slechte economie waar we plotseling inzitten met zijn allen, is het aantal vacatures ook sterk gedaald. Uiteraard heeft de horeca een grote klap gekregen. Vooral voor commerciële beroepen is het aanbod veel minder. Daarnaast zijn er ook minder banen beschikbaar voor managers en mensen met een bedrijfseconomisch of administratief beroep. Het vinden van een nieuwe baan is voor velen dus ook een grote uitdaging.

Kansen in Techniek en ICT

Heeft u een omscholing al overwogen? In de techniek en ICT is er wel nog steeds voldoende vraag naar mensen. Zo zijn er veel vacatures voor bijvoorbeeld monteurs, elektriciens, productleiders industrie en softwareontwikkelaars. Met een interesse of studie in ICT of techniek vindt u waarschijnlijk sneller een baan dan in andere vakgebieden.

Na afloop van uw werkloosheidsuitkering

Gelukkig bestaat er in Nederland zoiets als een WW-uitkering. Helaas duurt deze in sommige gevallen maximaal 3 maanden. In de huidige arbeidsmarkt en met alle maatregelen die de overheid neemt is er een grote kans dat dit niet voldoende tijd is om een nieuwe baan te vinden. Als u na afloop van uw WW-uitkering in de financiële problemen dreigt te komen, kunt u ook nog overwegen een bijstandsuitkering aan te vragen bij uw gemeente. Het aanvragen van bijstand bieden wij ook aan als dienst. Let wel op dat er voor een bijstandsuitkering andere regels gelden dan voor een WW-uitkering.

Actualiteit en blog

Veelgestelde vragen

Wij zorgen dat u weer verder kunt

Ons team met juristen controleert uw aanvraag en neemt contact met u op als er onduidelijkheden zijn. Zo weet u zeker dat de informatie klopt en heeft u de grootste kans op een juiste aanvraag bij de betreffende instantie. Ook heeft u geen DigiD nodig voor uw aanvraag. Via MijnOnlineLoket kunt u daardoor makkelijk en snel uw aanvraag doen.

Bij MijnOnlineLoket heeft u geen DigiD nodig om uw aanvraag te doen. Wij kunnen uw aanvraag verwerken zonder dat u hoeft in te loggen met uw DigiD. Wij treden op als bemiddelaar en hebben daardoor direct contact met diverse instanties. U vult uw gegevens in en MijnOnlineLoket controleert en verwerkt uw aanvraag zonder dat uw DigiD nodig is.

Wanneer uw aanvraag bij ons binnenkomt, gaan wij vaak nog dezelfde dag voor u aan de slag. Als wij al werk hebben verricht met betrekking tot uw aanvraag, dan is het niet meer mogelijk uw geld (volledig) terug te vragen. Wilt u uw aanvraag annuleren of wijzigen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice.

Wij gaan heel zorgvuldig om met de gegevens die u ons toevertrouwd. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het leveren van de dienst die u bij ons aanvraagt. MijnOnlineLoket deelt uw gegevens alleen met de instanties die nodig zijn om u te helpen, zoals de belastingdienst, uw gemeente of het CJIB. Wij bewaren uw gegevens niet langer dan strikt noodzakelijk is. MijnOnlineLoket heeft maatregelen genomen om uw persoonsgegevens veilig te bewaren, zoals de AVG-wetgeving ons voorschrijft. U kunt meer over dit onderwerp lezen in ons Privacy statement.

Heeft u nog andere vragen? Neemt u dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag over een aanvraag of dienst? Neem contact op met de klantenservice.

Neem contact op Van maandag tot vrijdag en van 09:00 - 17:00 uur bereikbaar