Voor elke situatie, een passende online oplossing.

Hulp nodig? We staan voor je klaar

Klantenservice Van maandag tot vrijdag en van 09- 17:00 uur bereikbaar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Voornaamswijziging aanvragen

Naamswijziging Aanvragen

Wilt u uw voornaam wijzigen? Of dat van uw kind? Elk jaar wijzigen 500 tot 600 mensen hun voornaam, omdat deze niet meer bij hen past.

Vraag een wijziging van uw voornaam aan bij de rechtbank

Een voornaam bepaalt voor een groot gedeelte uw identiteit. Omdat u deze niet zelf heeft bepaald, kan een voornaam om allerlei redenen niet (meer) passen bij wie u nu bent. Voor het wijzigen van een voornaam verplicht de rechtbank u om een advocaat in de arm te nemen. MijnOnlineLoket helpt u bij het opstellen van een verzoek tot wijziging van uw voornaam en dient het verzoek in bij de bevoegde rechtbank.
 • 1. Uw gegevens


 • 2. Aanvraag


 • 3. Afronden

 • € 0,00

Vraag eenvoudig een verzoek wijziging voornaam aan met hulp van advocaten

MijnOnlineLoket bestaat uit een team gespecialiseerde en ervaren juristen en een netwerk van advocaten dat u helpt bij verschillende juridische procedures.

Op onze website vraagt u eenvoudig een verzoek tot voornaamswijziging aan bij onze advocaten. Wij stellen het verzoekschrift voor u op en dienen dit namens u in bij de bevoegde rechtbank. Bij MijnOnlineLoket kost het verzoek tot een voornaamswijziging €189,99 bij een bruto jaarinkomen tot €19.400. Bij een jaarinkomen vanaf €19.400 kost het verzoeken van een naamswijziging €749,99.

Wat is onze werkwijze bij het aanvragen van een voornaamswijziging?

Stap 1. U doet de aanvraag

Start het proces door het aanvraagformulier op deze website in te vullen en te versturen. U ontvangt van ons een e-mail met een bevestiging van uw aanvraag. Binnen één dag starten wij voor u de procedure voor een naamswijziging.

Stap 2. Verzoek aan de rechter

Wanneer wij beschikken over alle benodigde documenten stellen we een verzoekschrift op. De door mijnOnlineloket ingeschakelde advocaat doet namens u het verzoek voor een voornaamswijziging bij de bevoegde rechtbank. In de meeste gevallen hoeft u verder niks te doen, omdat het proces vooral schriftelijk plaatsvindt.

Stap 3. Uw voornaam is gewijzigd!

Na 6 weken volgt de schriftelijke uitspraak van de rechtbank. Meestal is de rechtbank akkoord met een voornaamswijziging. Na de uitspraak gaat de beschikking naar uw gemeente en is en deze is verwerkt in de persoonsregisters, hierna is uw naamswijziging definitief. U kunt nu bij uw gemeente een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs aanvragen met uw gewijzigde voornaam.

FAQ

Om welke redenen kan ik mijn voornaam wijzigen?

Om uw voornaam te veranderen moet u een belangrijke reden geven waarom u dat wilt. Ook moet u deze reden voor een andere voornaam ondersteunen met bewijzen. De rechter bepaalt of uw reden en bewijs genoeg zijn om akkoord te gaan met uw verzoek.

Veelvoorkomende redenen:

 • U wordt gepest met uw voornaam of de voornaam is een constante bron voor vragen en ergernis waardoor er sprake is van psychisch lijden.
 • Na uw geboorte is er een fout gemaakt bij de aangifte van de voornaam.
 • De voornaam past niet (meer) bij uw geloofsovertuiging.
 • U heeft een emotioneel zwaar verleden en uw voornaam is hieraan verbonden.
 • Uw officiële voornaam gebruikt u al lange tijd niet, u bent voor velen bekend onder een andere roepnaam.
 • In verband met een verwijzing naar (groot)ouders wilt u een voornaam toevoegen of schrappen.
 • Uw Nederlandse voornaam heeft in het buitenland een andere betekenis of u vindt uw buitenlandse voornaam in Nederland onhandig.
 • U vindt uw voornaam niet meer bij u passen doordat deze heel duidelijk te mannelijk of te vrouwelijk is.
 • Als u uw kind bij adoptie een andere naam wilt geven.

Staat uw reden niet in dit rijtje? Neemt u dan vooraf gratis en vrijblijvend contact op met onze juristen om uw situatie te bespreken. We kunnen dan uw slagingskansen vaststellen.

Wat is de minimale leeftijd voor een naamswijziging?

Vanaf 18 jaar kunt u een verzoek tot het wijzigen van uw voornaam doen. Voor een minderjarige moet een ouder of verzorger met gezag de aanvraag doen. De rechter heeft met kinderen boven de 12 jaar altijd een kindgesprek om te achterhalen of het kind ook zelf achter de aanvraag staat.

Wat kost de voornaamswijziging?

De kosten voor een voornaamswijziging zijn afhankelijk van uw bruto jaarinkomen. Bij MijnOnlineLoket kost het verzoek tot een voornaamswijziging €189,99 bij een bruto jaarinkomen tot €19.400. Bij een inkomen vanaf €19.400 kost het verzoeken van een naamswijziging €749,99. Deze bedragen zijn inclusief belastingen en andere voorschotten. De kosten voor het aanvragen van een nieuw legitimatiebewijs en eventueel rijbewijs zijn hier niet bij inbegrepen. Deze zijn afhankelijk van de gemeente waar u woont.

Moet ik de Nederlandse nationaliteit bezitten?

Voor een verzoek tot voornaamswijziging heeft u de Nederlandse nationaliteit nodig. In bepaalde gevallen kan u met een buitenlands paspoort ook een verzoek indienen bij de rechtbank voor een voornaamswijziging. U kunt in uw aanvraag uw nationaliteit vermelden.

Hoe kies ik een nieuwe voornaam uit?

U bent vrij in het uitkiezen van een nieuwe voornaam. Houdt u er wel rekening mee dat uw nieuwe voornaam niet ongepast is of een reeds bestaande achternaam is.

Actualiteit en blog

Veelgestelde vragen

Wij zorgen dat u weer verder kunt

Ons team met juristen controleert uw aanvraag en neemt contact met u op als er onduidelijkheden zijn. Zo weet u zeker dat de informatie klopt en heeft u de grootste kans op een juiste aanvraag bij de betreffende instantie. Ook heeft u geen DigiD nodig voor uw aanvraag. Via MijnOnlineLoket kunt u daardoor makkelijk en snel uw aanvraag doen.

Bij MijnOnlineLoket heeft u geen DigiD nodig om uw aanvraag te doen. Wij kunnen uw aanvraag verwerken zonder dat u hoeft in te loggen met uw DigiD. Wij treden op als bemiddelaar en hebben daardoor direct contact met diverse instanties. U vult uw gegevens in en MijnOnlineLoket controleert en verwerkt uw aanvraag zonder dat uw DigiD nodig is.

Wanneer uw aanvraag bij ons binnenkomt, gaan wij vaak nog dezelfde dag voor u aan de slag. Als wij al werk hebben verricht met betrekking tot uw aanvraag, dan is het niet meer mogelijk uw geld (volledig) terug te vragen. Wilt u uw aanvraag annuleren of wijzigen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice.

Wij gaan heel zorgvuldig om met de gegevens die u ons toevertrouwd. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het leveren van de dienst die u bij ons aanvraagt. MijnOnlineLoket deelt uw gegevens alleen met de instanties die nodig zijn om u te helpen, zoals de belastingdienst, uw gemeente of het CJIB. Wij bewaren uw gegevens niet langer dan strikt noodzakelijk is. MijnOnlineLoket heeft maatregelen genomen om uw persoonsgegevens veilig te bewaren, zoals de AVG-wetgeving ons voorschrijft. U kunt meer over dit onderwerp lezen in ons Privacy statement.

Heeft u nog andere vragen? Neemt u dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag over een aanvraag of dienst? Neem contact op met de klantenservice.

Neem contact op Van maandag tot vrijdag en van 09:00 - 17:00 uur bereikbaar